2015. május 2., szombat

Így jártam anyátokkal közönségtalálkozó

A Márton Esték keretében először idén is megrendezésre került az Így jártam anyátokkal közönségtalálkozó, melyen a sitcom magyar hangjaival: Csőre Gáborral, Závodszky Noémivel, Markovics Tamással, Németh Borbálával és Fesztbaum Bélával beszélgetett Zsolnai Ákos a sorozattal kapcsolatos élményeikről és a szinkron munkálatairól.




















A találkozó kivitelezése technikailag és a beszélgetés felépítésében is profi volt! A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumának színháztermében rendezték meg, a színpadon volt egy sárga esernyő és egy kivetítő, amin – mielőtt a színészeket behívták - a sorozat angol nyelvű részeiből nézhettük meg a legjobb pillanatokat. Zenei aláfestésnek azt a számot használták, amit Ted és Marshall hallgatott az órákig tartó autóútjuk során. (Proclaimers - I’m gonna be). Már ezzel megalapozták a hangulatot, majd Zsolnai Ákos behívta a színészeket.


Először Marshall és Lilly hangja, azaz Csőre Gábor és Závodszky Noémi érkezett meg. Őket követte Barney és Robin, vagyis Markovics Tamás és Németh Borbála. Végezetül a sorozat mesélőjét, Tedet, Fesztbaum Bélát szólította a színpadra.























A kérdések és a témák remekül lettek megírva: volt eleje, közepe, vége, így alkotott egy nagy kerek egészet. Sok érdekességet is megtudhattunk. A beszélgetés során többször szóba került Juhász Anna szinkronrendező neve, aki a szereposztást kitalálta. Kiderült, hogy már elsőre is ötükre gondolt, nem volt B-C variáció. A színészek elmondása alapján „tyúkanyó” módjára tartotta össze a csapatot, és amíg az ő rendezése alatt készült a szinkron, többen is jelen voltak egyszerre a stúdióban. Amikor érdekelte a színészeket, hogy mi lesz egy-egy cselekmény vége, volt lehetőségük előre belenézni azokba a részekbe, jelenetekbe, és Juhász Anna a visszatérő poénokra is emlékeztette a művészeket. Például ha hetekkel később visszautaltak valamire a sorozatban, elmondta, hogy mikor volt, mi volt a szituáció. A stúdióváltást követően volt egy rövid kitérő Kozma Attilával és Czobor Évával, ezután került át a Balog Mixbe a sorozat. Itt már külön vették őket, és ugyan nem voltak már egyszerre jelen a felvételek során, a fülesből hallották egymás hangját, és az első évadok együtt töltött idejéből merítve dolgoztak a sorozaton.























A körülbelül 200 fős közönség nagy része fiatalokból állt. Úgy tűnt, nagyot nőttek a szemükben a színészek, hogy időnként közvetlen, laza stílusban beszéltek. Závodszky Noémi mesélte, hogy a férje a szinkronban nem ismeri meg a hangját, mert teljesen más munka közben, mint élőben. Szóba került a sorozat Jóbarátokkal való hasonlósága. Abban minden színész egyetértett, hogy az Így jártam anyátokkal annak az utánpótlása, hisz ha van egy bevált recept, azon miért változtatnának?























Csőre Gábor elmondta, hogy az Egyesült Államokban milyen karakterleírás alapján kell a színészeknek eljátszaniuk a szerepeket, és ezeknek ő is utána szokott nézni, amikor új színészhez hívják szinkronizálni. Markovics Tamásnak pedig volt lehetősége találkozni Neil Patrick Harrisszel a színész egyik színházi előadása után, és elmondta neki, hogy Magyarországon ő a sorozatban a hangja. 
A szinkronhangok közül egyedül Tamás ismerte a sorozatot még a munka kezdete előtt. Amikor a gyártásvezető megkereste, azt gondolta, biztos Tedet fogja megszólaltatni, és meglepődött, hogy Barney hangja lett. Elmondása szerint kellett 3 évad mire megtalálta a figura hangját, elkapta a stílusát, és szívesen újraszinkronizálná ezeket a részeket. A 8. évaddal sem elégedett, mert annak nagy részét betegen csinálta. Szerintünk a szinkronban ebből semmit nem lehet észrevenni. 
A lezárás mindenkinek tetszett. Fesztbaum Béla egyébként is jobban szereti a drámai befejezést. Sajnálták, hogy vége lett, és természetesen őket is érdekelte, hogy ki lesz az a bizonyos anya, akit majd’ 10 éven keresztül keresett Ted, és tudták ők is, hogy ezt nem lehet a végtelenségig húzni, egyszer be kell fejezni.























A találkozó végén 3 rövid jelenet erejéig újra a szereplők bőrébe bújhattak a színészek, és mi is megnézhettük élőben, hogyan szinkronizálják a karaktereket. A vállalkozó szelleműek ki is próbálhatták magukat. Végezetül egy nézői javaslatra megcserélték a szereplők hangjait. Markovics Tamás kipróbálhatta magát Ted hangjaként, Csőre Gábor lett Barney, Závodszky Noémi Robin. Furcsa, de jó volt látni, milyen lett volna, ha így alakul a szereposztás.


Természetesen kérdezni is lehetett a sorozat magyar hangjaitól, de kevesen éltek a lehetőséggel. A végén pedig volt alkalom közös fotózásra is.























A lezáró beszédben Zsolnai Ákos megköszönte Keönch Anna közreműködését, aki nélkül nem jöhetett volna össze ez az est, és utalt arra, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, lesz még hasonló találkozó a Márton Estéken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése